|
facilitaire productinformatie |
velux brengt daglicht tot leven
lichtkoepels, rolluiken en dakramen
breng een bezoek aan het 'daglicht adviescentrum'
voor webinformatie klik op logo..... |
|
(1305/1802-01)
|
Velux brengt daglicht tot leven
|
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online
|
|
Endrup school, Fredenborg Denemarken (foto Velux) |
Nieuwsbericht van VELUX
16 november 2016
Ademhalingsziektes kosten Europese overheden 82 miljard euro per jaar
Wonen in een beschimmeld huis verhoogt het risico op astma met 40 procent.
Nieuw onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer Institut für Bauphysik IBP toont aan dat 84 miljoen Europeanen in huizen wonen die te vochtig zijn. Dit veroorzaakt ademhalingsziektes zoals astma en COPD. De uitgaven van Europese overheden aan astma en COPD in de vorm van ziekenhuisopnames, verlies van productiviteit en medische behandelingen bedragen jaarlijks 82 miljard euro. De VELUX Groep roept de politiek op om zich te concentreren op renovaties, met als doel gezondere huizen.
Het rapport van Fraunhofer, dat gebaseerd is op cross-sectioneel onderzoek, enquêtes en diepgaande casestudy’s in 32 Europese landen, schat dat het aantal Europeanen dat in een vochtig en ongezond onderkomen leeft, in 2050 met 50% verminderd kan zijn. Dit zou het aantal mensen met gerelateerde ademhalingsziektes kunnen verlagen met 25%. In het geval van astma, zou dat 550.000 patiënten minder kunnen betekenen.
"Het is zeer zorgelijk om te zien dat heel veel mensen hun dagelijks leven doorbrengen in vochtige en ongezonde huizen. Bovendien toont het nieuwe onderzoek voor het eerst aan dat 2,2 miljoen inwoners astma hebben als direct gevolg van het wonen in ongezonde gebouwen," vertelt prof. dr. Gunnar Grün, afdelingshoofd energie-efficiëntie en binnenklimaat bij Fraunhofer IBP.
Het onderzoek van Fraunhofer IBP toont de socio-economische kosten aan van astma en COPD, bewezen effecten van het wonen in vochtige en ongezonde gebouwen. De kosten bedragen 82 miljard euro per jaar. Daaronder vallen directe uitgaven van Europese overheden aan medische behandeling en extra zorg voor patiënten, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten, evenals indirecte kosten die het gevolg zijn van productiviteitsverlies.
Verder laat het onderzoek zien dat 84 miljoen Europeanen in vochtige en muffe gebouwen wonen, wat het risico op ademhalingsziektes en levenslange allergie met 40% verhoogt. Dit bewijst dat het aantal mensen dat in ongezonde gebouwen woont nog altijd een probleem vormt, ondanks recente bewustwording over het verband tussen binnenklimaat en volksgezondheid.
"We zijn ervan overtuigd dat de ontwikkeling van ademhalingsziektes als gevolg van vochtige gebouwen kan worden teruggedrongen en het is nu duidelijker dan ooit dat het juridisch kader voor gebouwen een gezond binnenklimaat in nieuwe en bestaande gebouwen zal ondersteunen. Op deze manier kunnen mensenlevens worden verbeterd, en het is tevens goed voor de economie," legt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland uit.
Hij wijst op de aankomende herziening van de richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD), door de Europese energie-unie, waar het kader voor nationale bouwregelgeving zal worden bepaald. Het is essentieel dat de vereisten voor een gezond binnenklimaat hierbij op de agenda staan.
Het voorkomen van vocht in huizen
Volgens het Fraunhofer Instituut is vocht een van de belangrijkste euvels in gebouwen door heel Europa. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door inadequate bouwconstructies en te weinig aandacht van de bewoner voor voldoende ventilatie. Als gevolg daarvan kan er schimmel ontstaan. Het risico hierop kan echter worden teruggedrongen door bij een renovatie de juiste bouwmaterialen te kiezen.
In april 2016 heeft de VELUX Groep het RenovActive project in België afgerond: de renovatie van een woning gebaseerd op de Active House principes. Deze principes richten zich op de bouwkundige kwaliteit van een gebouw, gezondheid, comfort en welzijn, energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid.
Een essentieel onderdeel van modernisatie is het voorkomen van vocht en schimmel binnenshuis, wat gegarandeerd lukt als er een natuurlijke en continue luchtstroom in het huis aanwezig is.
Lees hieronder verder over VELUX en daglicht:
|
Europees onderzoek wijst uit:
Daglicht stimuleert leerprestaties
De kwaliteit van daglichtomstandigheden in klaslokalen heeft een significant effect op de leerprestaties van leerlingen. Dat blijkt uit Europees onderzoek over de invloed van de schoolomgeving op kinderen. Daarom adviseert de VELUX Groep dat er bij het renoveren en bouwen van scholen, naast energie-efficiëntie voldoende aandacht moet zijn voor betere daglichtomstandigheden. |
Uit het onderzoek blijkt dat de verhouding tussen de afmetingen van de ramen en de afmetingen van de vloer van een klaslokaal, een significante invloed heeft op de resultaten van scholieren. Wetenschappers concludeerden dat scholieren in klaslokalen met grotere ramen, bij zowel wiskundige als analytische toetsen tot wel 15% betere presteren, waarschijnlijk door de overvloedige hoeveel daglicht en een minder ‘opgesloten’ gevoel. |
Een andere belangrijke conclusie van de onderzoekers is dat scholieren in klaslokalen met meer raamoppervlak op het zuiden en voldoende zonwering, hogere scores behalen. Dit betekent dat het belangrijk is om ramen op de juiste plaats in een gebouw te positioneren en te investeren in systemen die het zonlicht, als het nodig is, kan reguleren en temperen. |
Het belang van daglicht in scholen en de invloed op leerprestaties
Het onderzoek uitgevoerd door het wetenschappelijke onderzoeksteam EPAR (Epidemiologie van Allergieën en Longziektes), onderdeel van onderzoeksinstituut IPLESP Pierre Louis Instituut voor Epidemiologie en Algemene Gezondheid) (een samenwerkingsverband tussen universiteit UPMC en onderzoeksinstituut INSERM). Isabella Annesi-Maesano, Onderzoeksdirecteur van EPAR, licht toe: “Eerdere onderzoeken hebben de voordelen van daglicht in algemene zin aangetoond, maar deze Europese studie toont aan dat toegang tot meer daglicht door grotere ramen een positieve invloed heeft op de leerprestaties van kinderen. In combinatie met recente onderzoeken naar het belang van goede luchtkwaliteit in gebouwen, verwachten we dat voorwaarden voor het binnenklimaat op scholen vanaf nu hoger op de agenda komt te staan.” |
Bij de studie waren 2.837 kinderen (in de leeftijd van 9 tot 12 jaar), in 148 klaslokalen in 54 scholen door heel Europa betrokken. Alle kinderen maakten dezelfde wiskundige en analytische testen aan het begin van de schooldag. “Bij de VELUX Groep weten we al heel lang wat de invloed is van daglicht op het welzijn en de productiviteit van mensen. Door middel van daglicht en frisse lucht zijn we al 75 jaar lang bezig leef- en werkomgevingen voor mensen over de hele wereld te verbeteren,” zegt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. ”De bevindingen van het onderzoeksrapport onderstrepen ons eigen werk op de Endrupschool en de Langebjergschool, waaruit bleek dat daglicht door het dak in de behoefte van zowel energie-efficiëntie als een goed binnenklimaat voorziet. De hoeveelheid daglicht in elk lokaal nam significant toe door de geplaatste dakramen, wat leidde tot blije en productievere scholieren en leerkrachten.” |
|
|
Endrup school voor renovatie |
Endrup school na renovatie |
Endrupschool
Als vervolg op het onderzoek van EPAR heeft de VELUX Groep een aanvullend onderzoek uitgebracht over de Endrupschool School in Fredensborg. Door dakramen te installeren in beide kleuterlokalen, hebben de lokalen nu een daglichtfactor van 3,7% tot 5,7%. De daglichtfactor is de meest gebruikte prestatie-indicator om de hoeveelheid daglicht in gebouwen te evalueren. Voor de renovatie waren de gemiddelde resultaten 0,8% tot 1,1%. Verder nam het aantal keer dat er elektrische verlichting werd ingeschakeld in de kleuterlokalen af met 55%, waardoor de school veel energie-efficiënter werd.
Voor meer informatie over de Endrupschool School klik hier..... |
|
|
Over het Europese onderzoek
Het belang van daglicht in scholen en de invloed op leerprestaties werd onderzocht door het SINPHONIE-project (Schools Indoor Pollution and Health: Observatory Network in Europe), een complex onderzoeksproject op het gebied van gezondheid, milieu, transport en klimaatverandering dat als doel heeft om luchtkwaliteit in scholen en kinderdagverblijven te verbeteren. Het project wordt geïmplementeerd onder begeleiding van de DG Sanco (Directoraat-Generaal voor Gezondheid en Voedselveiligheid) van de Europese Commissie. 36 milieu- en gezondheidsinstanties uit 25 landen nemen deel aan het SINPHONIE-onderzoeksproject om de Regional Priority Goal III (RPG3) van het CEHAPE (Children’s Environment and Health Action Plan for Europe) te implementeren. Dit actieplan wil longziekten als gevolg van luchtvervuiling binnen en buiten voorkomen en verminderen.
Voor meer informatie over het onderzoek klik hier..... |
Over VELUX Nederland
Al 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 9.500 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie.
Voor meer informatie klik op onderstaand plaatje in het blauwe kader. |
|
velux brengt daglicht tot leven
lichtkoepels, rolluiken en dakramen
breng een bezoek aan het 'daglicht adviescentrum'
voor webinformatie klik op logo..... |
|
(1305/1802-01)
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
Bezoekers keken naar de volgende links in ons kennisplatform:
Tags: daglicht, daglicht toetreding, led verlichting, lampen, zien, gezien worden, lezen, leesergonomie, melatonine, arbeidsomstandigheden, arbo |
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw kosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.
|
|
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online |
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat informatie zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.
voor presentatie klik op plaatje..... |
|
|
|
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 25 mei 2016
het laatst gewijzigd op
28-02-2018
voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)
|
|
|