|
facilitaire bedrijfsinformatie |
broekbakema
architectenbureau van den broek en bakema bv
voor webinformatie klik op logo.....
|
|
Broekbakema
|
mede mogelijk gemaakt door facilitaire informatie online
|
|
(fotos beschikbaar gesteld door broekbakema)
Broekbakema voelt zich thuis
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
Sinds januari 2004 is Broekbakema gehuisvest in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Dit moderne monument met internationale bekendheid is destijds in 1925 ontworpen door de architecten Brinkman en Van der Vlugt, de grondleggers van het huidige architectenbureau.
Een aantal jaren geleden is het fabriekscomplex gerestaureerd met als inzet het gebouw aantrekkelijk te maken voor allerlei ontwerpende partijen, vandaar ook de nieuwe naam “Van Nelle ontwerpfabriek”.
Dit monumentale fabriekscomplex is gelegen aan het kanaal De Schie. Hieraan hebben de zogenaamde Schiehallen, in totaal 12 stuks, hun naam te danken. In een 3-tal van deze voormalige pakhuizen voor koffie, thee en tabak is het architectenbureau gevestigd. Met respect voor het jonge monument zijn een 2-tal hallen verbouwd tot een inspirerende kantooromgeving voor het atelier. De derde hal is ingericht voor archief, installaties en parkeren.
Het bureau is ingericht volgens de principes van innovatief kantoorhouden. Geen afzonderlijke ontwerp- en tekenkamers. De verschillende deelnemers in de projectteams zijn bij elkaar geplaatst om de noodzakelijke communicatie te vergemakkelijken. Het kantoor is zeer open met voldoende mogelijkheden voor werkzaamheden die concentratie vereisen. Bezoekers worden eenvoudig deelgenoot van deze opzet. Het kantoor onthult zijn meest representatieve ruimte pas nadat de broedplaats van ideeën is gepasseerd.
Broekbakema combineert baanbrekende en duurzame ontwerpen met een professionele benadering van het bouwproces.
Elke opdracht begint met een ontwerpende analyse van de randvoorwaarden zoals het programma van eisen, de locatie en de maatschappelijke context. Zo wordt een architectonisch duurzaam concept gegarandeerd, dat voortkomt uit de opgave. Wat volgt is de vertaling naar het concrete ontwerp met de passende ruimtelijke opzet, vorm, materiaalkeuze en detaillering. Doordat Broekbakema ook in de fase van realisatie betrokken blijft, ontstaat een helder en effectief traject van het eerste idee tot de oplevering. Een geslaagd gebouw is altijd het resultaat van een goede samenwerking met de opdrachtgever. De keuzes die zich aandienen worden getoetst aan de wensen van opdrachtgever en gebruiker en aan het programma en het budget. In dit proces is Broekbakema een professionele partner die ervaring en kennis van de hedendaagse bouwwereld combineert met bevlogenheid, intuïtie en talent.
Broekbakema ontwerpt woningen, scholen, musea, utilitaire projecten op alle schaalniveaus, interieurs, stedenbouwkundige plannen en renovaties van jonge monumenten.
Van links naar rechts:
Erik van Eck, Ir. Aldo Vos, Ir. Meindert Booij, Ir. Siebolt Nijenhuis en Ir. Jan van Iersel
Geschiedenins Broekbakema
Broekbakema heeft zijn oorsprong in het bureau dat architect Michiel Brinkman omstreeks 1910 te Rotterdam vestigde. Hij werd vooral bekend door zijn baanbrekende ontwerp voor de Rotterdamse woonwijk Spangen (1922). Toen Brinkman overleed, studeerde zijn zoon Jan Brinkman nog voor civiel ingenieur aan de Technische Hogeschool in Delft. Daarom associeerde die zich (op voorspraak van Kees van der Leeuw, fabrikant Van Nelle) met architect Leen van der Vlugt. Met Brinkman als het zakelijk brein en Van der Vlugt als begenadigd ontwerper, ontwikkelde het bureau zich voorspoedig. In deze periode werden onder meer de wereldberoemde Van Nellefabriek en het Feyenoord Stadion gerealiseerd.
Nadat Van der Vlugt in 1936 was overleden, nam Johannes Hendrik van den Broek zijn plaats in het bureau over. Van den Broek was toen al tien jaar werkzaam als zelfstandig architect en had naam gemaakt met vooruitstrevende woningbouwprojecten zoals die aan de Mathenesserlaan en de Vroesenlaan in Rotterdam. Met Jan Brinkman realiseerde hij vooral in Rotterdam een aanzienlijke reeks projecten, waaronder het Rotterdamse plan Blijdorp.
Toen Brinkman in 1949 overleed, associeerde Van den Broek zich met Jaap Bakema. Weer zorgde een nieuw directielid voor een belangrijke nieuwe impuls. Het bureau, dat sinds 1951 Architectenbureau Van den Broek en Bakema was gaan heten, verwierf in deze periode grote naam met ontwerpen voor de Rotterdamse Lijnbaan, het auditorium van de TH in Delft en het Pampusplan.
In 1971 werd de directie uitgebreid met: Hans Boot, Jan de Groot, Joop Rijnsdorp en Jan Stokla. De naam van het bureau veranderde in Architectengemeenschap Van den Broek en Bakema. Wim van der Jagt nam later de plaats in van Jan Stokla die om gezondheidsredenen uit het bureau stapte. In 1978 overleed Van den Broek en in 1981 Bakema.
In 1988 vormden Meindert Booij, Jan van Iersel en Henk Verbij een nieuwe directie en de naam van het bureau veranderde weer in Architectenbureau Van den Broek en Bakema.
In de periode die volgde waren het KLM Operation Control Center, de Plantenziektekundige Dienst in Wageningen en het masterplan voor Organon in Oss, de belangrijke projecten. Na zijn ervaringen als projectarchitect van het KLM OCC trad Erik van Eck in 2002 toe tot de directie. Hij heeft sindsdien vele projecten gedaan waaronder het bekende Kropman in Utrecht.
In 2005 fuseerde het bureau met SAAS architecten, bekend van hun ontwerp voor Almere dat in 1999 de eerste prijs won bij de Europan 5 prijsvraag en het Loungin’ paviljoen in Rotterdam. Aldo Vos en Siebold Nijenhuis traden toe tot de directie en de nieuwe naam werd Broekbakema. Sinds februari 2010 is Roger Tan als zakelijk directeur bij Broekbakema toegetreden.
Enkele recente voorbeelden van Broekbakema:
Leerpark Presikhaaf, Arnhem
Verkeerscentrale, Havenbedrijf, Rotterdam
Fast Track Offices & Labs Synthon, Nijmegen
Zie ook:
|
van nelle's fabrieken
bureau brinkman en van der vlugt 1925-1931
auteur ir. j.j.h.m. molenaar (boekje uit 1985)
vertaald naar .html door leo hooijmans |
Contact:
broekbakema
architectenbureau van den broek en bakema bv
voor webinformatie klik op logo.....
|
|
[naar top]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw kosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.
|
|
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.
voor presentatie klik op plaatje..... |
|
Promotieplatform voor facilitaire diensten en producten!
De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Nog
nooit was promotie zó vriendelijk en zó lang houdbaar!
voor advertentiemogelijkheden klik op plaatje.....
|
|
|
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 11 juli 2011
het laatst gewijzigd op
5-05-2018
voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)
|
|
|