Wigli in gebruik (foto Aatjan Renders)
De mens is gemaakt om te lopen en om te liggen.
Niet om te zitten!
Maar met een beetje hulp gaat het wel.
Al sinds mijn heugenis heb ik iets met stoelen.
Eerst in de woninginrichting van mijn ouders. Vanaf 1975 in de projectinrichting. In de jaren zijn er door nieuwe technieken en materialen zeer verfijnde stoelen op de markt neergezet.
Ik herinner me nog een lesje 'zitten' van John Hoozemans (Sedus 1980).
Het was in de tijd dat een rastermechniek standaard was voor de hoogteverstelling. Een gasveerverstelling was luxe. Hoozemans vertelde toen, dat de mens niet was gemaakt om te zitten, maar om te lopen en te liggen.
Het enige goede hulpmiddel was eigenlijk het boerenkrukje. Een plankje ter breedte van je bekken. Op één poot. Daar moest je wel goed op gaan zitten, want anders viel je om.
In de jaren '80 kwam er schot in de ontwikkeling van het kantoormeubilair.
De toenmalige PTT was daar aanjager in. Ergonomen van de PTT waren onder andere Rindert Vellinga en ene heer Ponsioen. De zithoogte, -breedte, -diepte, de hellingshoek, rugverstelling, armleggers van de stoelen. Alles werd in millimeters uitgevogeld. En vooral het bedieningsgemak van soms wel twintig instellingsmogelijkheden.
|
|
|
Zit-knielstoel van Stokke |
Skippybal uit Zweden |
Schommelstoel van Thonet |
Soms kwam er wel eens plotseling een alternatieve stoel, zoals de zit-knielstoel, skippybal en schommelstoel. De zitknielstoel was een oplossing voor de rug, maar een héél groot probleem voor de benen. Bij een lange knielzit knellen de bloedbanen in de benen af. (of worden niet gebruikt) Het opstaan en gaan zitten is niet gemakkelijk. De skippybal wordt nog steeds gebruikt om mensen met zit- en rugklachten tijdelijk goed te laten zitten. Eigenlijk een alternatief voor het simpele boerenkrukje. Maar wie op de bal zit wordt als (tijdelijk) gehandicapt aangezien. Dus dat duurt niet langer dan noodzakelijk.
De schommelstoel heeft nooit gebracht waarvoor die bedoeld was. Namelijk schommelend nadenken. Daar krijgen de medewerkers tegenwoordig geen tijd meer voor.
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
|
|
|
Wigli in beweging |
Alphons en Aad |
Wigli als kunstobject |
Maar toen was er ineens de Wigli
Aad van Dommelen en Alphons Hesselmann willen mooie dingen en duurzame producten maken, die iets toevoegen aan de maatschappij.
Voor mij is het het ultieme boerenkrukje, maar dan degelijker en mooier.
Kijk maar eens naar de foto's van Valérie van der Wal. Zij maakt kunstfoto's van de Wigli.
De naam Wigli is afkomstig van het Engelse woord voor
wiebelen: to wiggle. Een Wigli is wiebelig. Een 'Wiebel' zou ook grappig zijn, maar daar komt men internationaal niet ver mee ;-).
De ergonomie van de Wigli
De zitting van Wigli is uiterst flexibel. U houdt uzelf op een natuurlijke manier in balans, gebruikmakend van spieren in uw onderrug. Zo voorkomt u dat u te lang in dezelfde houding zit. U traint uw spieren tijdens het zitten en houdt uw wervelkolom soepel.
Een Wigli is geen luie stoel, maar een stoel om mee aan een (werk-)tafel te zitten. Een Wigli-zitter werkt.
|
|
|
Wigli in de showroom |
Wigli als kunstobject |
Wigli in de praktijk |
Even wennen
Omdat u sommige spieren opeens meer gaat gebruiken
kan het gebeuren dat u in het begin een lichte vermoeidheid voelt. Wissel daarom de eerste dagen met een andere stoel. Daarna kunt u prima langer achtereen op een Wigli zitten.
Onderzoek
De Wigli is in 2009 onderzocht door TNO waarbij een tiental gebruikers over een periode van een maand werden gevolgd. De uitkomsten van dit onderzoek wijzen uit dat: ‘gebruikers van de Wigli significant vaker van zithouding veranderen en dat men aan het einde van de dag geestelijk minder vermoeid is’. (zie figuur 3.2)
|
|
Figuur 3.1: Afwisseling/pauze |
Figuur 3.2: Vermoeidheid na werkdag |
Score 1= oneens, 2= beetje oneens, 3= neutraal, 4= beetje eens, 5= eens.
* betekent significant verschil
De gebruikers beoordeelden de Wigli redelijk positief en gaven gemiddeld een rapportcijfer van 7 (schaal 1–10). De uitstraling van de Wigli sprak erg aan. Tijdens het onderzoek bleek dat de Wigli niet comfortabel genoeg was om de hele dag op te zitten. De harde zitting van het prototype (in 2009) is inmiddels aangepast door de montage van een zachtere zitting. Dit heeft het zitcomfort van de Wigli aanzienlijk verbeterd.
TNO Kwaliteit van Leven,
september 2009,
auteurs R. Könemann en M.A.G. Formanoy.
Voor het complete TNO
Onderzoeksrapport in .pdf (190kb) klik hier.....
|
|
In 2012 heeft Aad van Dommelen een nieuw model ontworpen.
Actief zitten helpt kinderen met concentratieproblemen.
Dit blijkt uit een onderzoek van het Seminarium voor Orhtopedagogiek, dat in opdracht van Wigli een onderzoek heeft uitgevoerd naar de invloed van actief zitten onder kinderen met concentratieproblemen.
Voor het onderzoek zijn in totaal 88 leerlingen gevolgd bij twee basisscholen, De Horn in Wijk bij Duurstede en SBO De Evenaar in Nieuwegein. De scholen hebben gebruik gemaakt van tien verstelbare Wigli prototypen. In de eerste groep was het gebruik van de stoelen vrijwillig, leerlingen konden zelf aangeven wanneer zij de Wigli’s wilden gebruiken. Bij de tweede groep kregen de leerlingen de Wigli volgens schema om beurten in gebruik. Bij beide groepen leerlingen bleek de stoel populair.
Het onderzoek van het seminarium voor orthopedagogiek beschrijft dat leerkrachten een hogere mate van concentratie en meer taakgerichtheid observeren bij een groot aantal leerlingen. Dit effect wordt bevestigd door de leerlingen zelf. Een aantal leerlingen gaf aan dat dit te maken heeft met het feit dat ze zich kunnen bewegen, anderen zeggen dat de stoel lekker zit.
“Door de Wigli kunnen kinderen tijdens het zitten hun energie kwijt. Uit het onderzoek blijkt dat zij hierdoor meer aandacht hebben voor de uitvoering van taken. Ook ervaren de leerlingen extra zitplezier en zijn ze alerter. Ik verwacht dat de Wigli hierdoor zeker kan helpen in het vergroten van de taakgerichtheid en betrokkenheid van leerlingen”, aldus onderzoekster Geke Klapwijk van het seminarium voor Orthopedagogiek.
wigli - zitten opnieuw uitgevonden
voor rechtstreekse webinformatie klik op logo.....
|
|
(1102/1712-01)
[naar top]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw kosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.