«« personeel, scholing & motivatie
|
Laat je pyama in de kast!
|
|
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
|
|
(foto dreamstime)
10 tips voor slimmer (thuis)werken!
Je efficiëntie en productiviteit op het werk verhogen en geld besparen. Het zijn slechts enkele voordelen van ‘Het Nieuwe Werken’ (HNW). Hoewel in Nederland al meer ingeburgerd dan in Vlaanderen (enquête Kluwer, mei 2011) raken we steeds meer overtuigd van de voordelen van een moderne werkstijl.
Nederland zet Het Nieuwe Werken in de kijker. En ook in België wordt het thema geregeld belicht, met onder meer de ‘nationale thuiswerkdag’. Want ook thuiswerken is een vorm van modern werken met een positieve output: geen tijdverspilling in de files, hogere productiviteit, een betere work-life balans.
Toch zijn er ook valkuilen voor mensen die thuis werken, want de grens tussen privé en werk is heel vaag. Met deze 10 tips van professional organizer en coach Sara Van Wesenbeeck (www.plusorganizing.be) kun je efficiënt en prettig thuiswerken. En bovenal: van thuiswerken op alle vlakken en voor iedereen een succes maken.
TIP 1 - Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk
Dé grote valkuil bij het thuiswerken, is dat de grens tussen privé en werk vervaagt. Je gaat de gewonnen file-tijd invullen met huishoudtaken, of met een bezoek aan de dokter, of met een boodschap… Wie thuiswerkt, moet de grens tussen privé en werk goed bewaken, anders kan je productiviteit dalen, of moet je ’s avonds later doorwerken om je werk gedaan te krijgen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Zorg ook dat je werk niet verstoord wordt door privé-zaken, en omgekeerd.
TIP 2 - Maak een goede planning en volg een strak werkschema
Goed plannen en een strak werkschema volgen, is de boodschap. De verleidingen voor wie thuis werkt zijn immers groter dan voor wie op kantoor werkt: er zijn geen collega’s, er is geen ‘controle’… Dus: maak een goede planning en probeer je daaraan te houden. Zo kun je ook vermijden dat je (systematisch) overuren zit te maken, wat ook niet de bedoeling is van thuiswerken.
TIP 3 - Leer te starten met stoppen.
Het is niet omdat je thuis werkt en je je eigen uren kunt bepalen, dat je moet overwerken. Altijd verder werken, geen rust of tijd nemen voor jezelf komt je productiviteit niet ten goede. Neem voldoende pauzes, zo kun je meer werk verzetten op minder tijd. Creëer een 'stoproutine' om daarna tijd te maken voor het opladen van je batterijen.
TIP 4 - Laat je pyjama in de kast!
Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Dat maakt mentaal een heel verschil: zo maak je makkelijker de mentale klik tussen thuis en werk. Dus: wie thuis werkt, laat zijn pyjama in de kast…!
TIP 5 - Creëer een prettige werkplek
Creëer een prettige en inspirerende werkplek. Zorg dat je je er goed voelt en dat je er graag bent. Wie zich goed voelt in zijn thuiskantoor, heeft ook minder redenen om die werkplek te verlaten en afleidingen te gaan zoeken elders in huis. Bij voorkeur heb je een ruimte die je exclusief voor je werk reserveert. Richt je werkplek ook in zoals een echt kantoor, met een stevig bureau, een comfortabele bureaustoel, goede verlichting, een up-to-date uitrusting…
TIP 6 - Houd alle bureauspullen binnen handbereik
Deze tip is op elke werkplek van toepassing, maar in het bijzonder in het oog te houden voor thuiswerkers. Wat een tijdverlies of afleiding als je de nietjesmachine tussen het speelgoed van je kinderen moet gaan zoeken, of je bureau moet verlaten telkens de telefoon gaat. Dus: zorg voor een nette werkplek waar je alle bureauspullen binnen handbereik hebt.
TIP 7 - Maak goede en duidelijke afspraken met je huisgenoten
Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten over:
~ Je werktijden: Hoe lang werk je? Wanneer neem je pauze?
~ Wat je nodig hebt om goed te kunnen werken: Mogen je huisgenoten je storen? Wanneer mogen ze storen?
Vraag ook aan je huisgenoten om die afspraken te respecteren. Uiteraard kun je een pauze nemen sàmen met je huisgenoten, of samen met hen eten; daar heeft iedereen wat aan en voor jou is het een leuke onderbreking van het werk.
TIP 8 - Maak goede afspraken met je familie en vrienden
De verleiding is groot voor familie (hoofdzakelijk moeders ;-) of vrienden om even bij jou thuis binnen te springen ‘omdat je toch thuis bent’. Dat zijn afleidingen die je moet vermijden, want het knabbelt aan je werktijd en voor je het weet zit jij nog te werken, terwijl de anderen al lang hun werkdag beëindigd hebben. Trek van in het begin grenzen en maak goede afspraken met je omgeving. En zit tijdens de kantooruren zelf ook niet met vrienden of vriendinnen te bellen of te sms-en.
TIP 9 - Houd je aan de routine van op kantoor
Werk thuis zoals je op kantoor werkt: volg de dagindeling van op kantoor. Je werkt, neemt een pauze, werkt weer verder, gaat lunchen… Je zult zien dat je op die manier thuis heel wat werk kunt verzetten en heel productief zult zijn. Het leuke aan thuiswerk is dat je tijdens je pauzes even de krant kunt lezen of de planten water geven of een ommetje in de tuin kunt maken… Dingen waar je collega's op het werk je alleen maar van kunnen dromen.
TIP 10 - Geniet!
Geniet op je thuiswerkdag van het feit dat je niet in de file hebt moeten staan!
Veel succes!
Sara Van Wesenbeeck
Plus Organizing®
Professional organizer en coach, efficiëntie consultant, (international) trainer en spreker, auteur van ‘Het slimme organizing boek’
(Terra Lannoo), EU Female Entrepreneurship Ambassador.
Kijk voor meer informatie in onderstaand blauw kader! |
|
[naar top]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo
|
|
PLUSOrganizing® - Orde op zaken !
"Organiseren kun je leren. En zodra je het kunt verleer je het nooit meer en vormt een blijvende meerwaarde in je leven."
Professioneel organizer en coach Sara Van Wesenbeeck.
voor informatie klik op plaatje......
|
|
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
Facilitaire Aanbieders Online
voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto.... |
|
|
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 28 januari 2011
het laatst gewijzigd op
29-12-2012
voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)
|
|
|